Begrippenlijst
Belasting: energiebelasting & btw
Over het leveringstarief voor stroom en gas betaal je twee soorten belasting:
energiebelasting:
de overheid heft energiebelasting om mensen te stimuleren om zuinig om te gaan met energie. Energiebelasting is een vast bedrag per kWh stroom en m³ gas. De hoogte van dit bedrag verandert jaarlijks. Let op: over een deel van je energieverbruik hoef je geen energiebelasting te betalen. Dit is de heffingskorting.
btw:
over de som van het leveringstarief en de energie- belasting rekent je energieleverancier 19% btw.
Terug naar boven
Energieleverancier
Een energieleverancier levert energie aan consumenten. Er zijn veel verschillende leveranciers op de markt, zoals Nuon, Eneco en Essent. Sommige leveranciers produceren energie, andere kopen het in.
Je kunt zelf kiezen bij welke leverancier jij stroom en gas wilt afnemen. Elke leverancier stelt zijn eigen tarieven vast. Jouw woonsituatie, verbruik en wensen bepalen samen wat de voordeligste aanbieder voor jou is. Denk bijvoorbeeld aan type woning, gezinsgrootte en de voorkeur voor grijze of groene energie.
Terug naar boven
Grijze energie
Energie die is opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen (aardgas en steenkool) of kernenergie. Helaas raken de fossiele brandstoffen een keer op. Daarnaast belasten ze het milieu met veel meer CO2-uitstoot, luchtvervuiling en watervervuiling dan groene energie. Kernenergie levert gevaarlijk radioactief afval op, waar nog geen oplossing voor is.
Terug naar boven
Groene energie (o.a. biomassa, wind, water, zon)
Groene energie is opgewekt op een manier die het milieu minder belast dan grijze energie. Deze stroom en gas worden voortgebracht door waterkracht, wind, zon of (de verbranding van) biomassa. Veel energieleveranciers bieden al groene stroom aan, maar slechts een handjevol aanbieders levert ook groen gas.
Terug naar boven
Heffingskorting (belastingvermindering)
De overheid vindt dat iedereen recht heeft op een minimumhoeveelheid energie, om te kunnen voorzien in je basisbehoeftes. Daarom krijgt iedereen een basiskorting op de energiebelasting. Deze belastingvermindering heet heffingskorting.
Elk jaar stelt de overheid de hoogte van de heffingskorting vast. In 2012 is dit bedrag € 379,16 (inclusief btw). Deze korting wordt verrekend op je jaarnota.
Terug naar boven
Jaarnota (jaarrekening/eindafrekening)
Door het jaar heen betaal je een voorschotbedrag per maand voor energie. Dit is een schatting van de kosten van je energieverbruik voor dat jaar. Aan het einde van het jaar ontvang je een jaarnota: hierop staat het verschil tussen je werkelijke verbruik en wat je hebt betaald als voorschot. Als je meer hebt verbruikt dan verwacht, moet je bijbetalen. Als je minder hebt verbruikt, krijg je juist geld terug.
Op je jaarrekening staat ook een nieuw voorschotbedrag voor het volgende jaar. Dit bedrag is gebaseerd op een schatting van je energieverbruik en eventueel de verwachte prijsstijgingen voor energie.
Terug naar boven
Leveringstarief
Elke energierekening bestaat uit drie belangrijke onderdelen, namelijk de leveringskosten, de belasting en de netbeheerderskosten. De leveringskosten bestaan op hun beurt weer uit het vastrecht, de regiotoeslag voor gas en het leveringstarief.
Het leveringstarief is het tarief dat de energieleverancier vraagt per kilowattuur stroom (kWh) en per kubieke meter gas (m³). Jouw leverancier vermenigvuldigt het leveringstarief met het aantal kWh en m³ die je verbruikt, om zo je verbruikskosten te berekenen. Over de leveringskosten moet je belasting (energiebelasting & btw) betalen. Bij gas komt er bovendien een regiotoeslag bij.
Terug naar boven
Netbeheerder
De netbeheerder beheert het lokale gas- en elektriciteitsnet. Hij is verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud. Daarnaast regelt hij de aansluitingen in zijn gebied en het transport van stroom en gas naar elke woning.
Per gebied ligt vast wie de netbeheerder is; je kunt dus niet zelf je beheerder kiezen (in tegenstelling tot je energieleverancier). Wil je weten wie jouw netbeheerder is? Kijk dan op www.aansluitingen.nl en vul je postcode in.
De netbeheerder vraagt een bijdrage voor de diensten die hij levert. Dit zijn de netbeheerderskosten. Meestal staan deze kosten op je energierekening.
Terug naar boven
Netbeheerderskosten (netwerkkosten/transportkosten)
De netbeheerder vraagt een bijdrage voor de diensten die hij levert. Meestal staan deze kosten gewoon op de energierekening van uw energieleverancier. Werkt jouw aanbieder niet samen met de lokale netbeheerder? Dan ontvang van je de beheerder een aparte rekening voor het betalen van deze kosten.
Let op: de naamgeving voor deze kostenpost verschilt per leverancier. De één noemt het bijvoorbeeld ‘netbeheer(ders)kosten’, terwijl de ander van ‘netwerkkosten’ of ’transportkosten’ spreekt.
Terug naar boven
Regiotoeslag (gas)
Elke energierekening bestaat uit drie belangrijke onderdelen, namelijk de leveringskosten, de belasting en de netbeheerderskosten. De leveringskosten bestaan op hun beurt weer uit het leveringstarief, het vastrecht en de regiotoeslag voor gas.
De regiotoeslag voor gas is een toeslag voor het transport van gas vanuit Slochteren (Groningen), waar een groot deel van het Nederlandse gas gewonnen wordt. Nederland is opgedeeld in tien gasregio’s. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van de regio waar je woont, en wordt opgeteld bij het leveringstarief.
Terug naar boven
Vastrecht
Elke energierekening bestaat uit drie belangrijke onderdelen, namelijk de leveringskosten, de belasting en de netbeheerderskosten. De leveringskosten bestaan op hun beurt weer uit het leveringstarief, de regiotoeslag voor gas en het vastrecht.
Vastrecht zijn de vaste kosten die de energieleverancier vraagt voor je ‘abonnement’ op energie. Het vastrecht dekt onder andere de administratiekosten, zoals facturering en betalingsverwerking. Elke energieleverancier berekent vastrecht, maar de hoogte verschilt per aanbieder.
Terug naar boven
Voorschotbedrag (termijnbedrag)
In de winter gebruik je meer energie dan in de zomer. Om te voorkomen dat je ’s winters voor heel hoge rekeningen komt te staan, werken de energieleveranciers daarom met een vast voorschotbedrag per maand. Dit bedrag is een schatting van je gemiddelde verbruik in dat jaar. Aan het eind van het jaar ontvang je de jaarnota, waarop de kosten voor je werkelijke verbruik worden vergeleken met het totale voorschot.