Iedereen wil geld kunnen besparen door geen geld uit te hoeven geven wanneer dit ook niet nodig is. Zeker in de corona tijd waarin we nu zitten wordt het steeds belangijker om op je uitgaven te letten. Het leven wordt steeds duurder en vele banen staan nu op het spel. De eerste bezuiniging waar veel mensen direct aan denken is om minder te stoken en je daardoor energie en dus energiekosten kunt besparen. Maar er zijn meer manieren om met kleine aanpassingen in je levensstijl te besparen op je leefstijl. Van algemene huishoudregels tot specifieke punten zoals het niet doortrekken van de wc na een kleine boodschap.
Hieronder vindt je diverse besparingstips die je in en rond het huis kunt doen om je kosten steeds meer te kunnen drukken. Omdat dit er aardig veel zijn, zijn de tips gerangschikt in eigen categorieën. Zo zie je veel eenvoudiger waar je het beste in kunt besparen.
Algemene huishoudelijke besparingstips
- Houd je financiën goed bij. Zo heb je een goed overzicht van wat je allemaal kwijt bent en zie je veel beter waar je kunt besparen. Microsoft Excel is hiervoor een goed middel. Je kunt ook hiervoor data importeren vanuit digitaal bankieren.
- Praat samen over je uitgaven, met name met je partner. Zo sta je niet alleen voor de soms moeilijkere beslissingen.
- Werk samen, maar laat slechts één persoon de financiële administratie bijhouden. Zo voorkom je overlap of dat er zaken tussen wal en schip raken. Ben je zelf niet zo’n goede boekhouder, laat dan je partner dit doen.
- Betaal rekeningen op het juiste moment. Je kunt kiezen om ze direct te betalen wanneer ze binnenkomen, maar nog beter is de dag vóór de uiterste betaaldatum.
- Probeer rood staan te voorkomen. Dit is bijna wel de lastigste schuld om weg te werken.
- Wanneer je de financiën goed bijhoudt, kun je in het overzicht van afgelopen jaar incidentele en jaarlijkse uitgaven opsporen. Deze kun je dan ook meerekenen in de administratie van dit jaar.
- Ruim je kasten en laatjes een keer goed op. Misschien vind je wel een enorme voorraad aan spullen die je anders onnodig nieuw zou kopen, zoals pennen.
- Maak gebruik van automatisch incasso. Door je rekeningen automatisch te laten betalen voorkom je dat je er één vergeet en dat je hiervoor een boete moet betalen.
- Breng eens een bezoekje aan de kringloop, een jaarmarkt of een beurs. Producten die hier verkocht worden zijn meestal nog van een prima kwaliteit maar veel goedkoper dan nieuw in de winkel.
- Maak gebruik van speciale kortingsdagen als Black Friday en Cyber Monday. Gewone artikelen kunnen dan opeens veel goedkoper zijn.
- Geld besparen is één, maar nog handiger is natuurlijk om een extra zakcentje te verdienen. Dit kan op veel laagdrempelige manieren.
Vaste lasten
Je vaste lasten nemen meestal een groot deel van je inkomen in beslag. Ook hierop kun je vaak besparen door deze vaste kosten te verlagen, waardoor je iedere maand steeds iets meer geld over kan houden.
- Loop je verzekeringen na. Welke verzekeringen heb je eigenlijk niet echt nodig? Controleer daarbij ook wat de verzekering allemaal dekt, zodat je kunt kijken of je niet dubbel verzekerd bent.
- Ga op zoek naar alternatieve manieren van verzekeren, die goedkoper zijn dan je huidige verzekering.
- Wees kritiek over de abonnementen die je hebt. Als je het tijdschrift eigenlijk niet leest of je bent haast nooit in de sportschool te vinden, waarom hier dan maandelijks geld aan uitgeven?
- Heb je afzonderlijke aansluitingen voor bellen, tv en internet? Dan kun je dit beter overzetten naar een alles-in-éénpakket. Zelfs als je geen vaste telefonielijn hebt kan dit voordeliger zijn.
- Je auto is essentieel, maar kan je hier qua kosten niet ook op besparen? Wat zijn bijvoorbeeld de kosten hiervan? En is je huidige auto wel goed, of kun je beter een andere nemen die kleiner, zuiniger en goedkoper is? Let hierbij wel op punten als de verzekering, belasting, energieverbruik en onderhoud.
- Je huis. Moet je een huis kopen of huren? Op korte termijn is huren goedkoper, maar op termijn bouw je met kopen wel eigen vermogen op.
- Ga werken of doe iets anders met je tijd. Niet alleen kun je hierdoor meer geld verdienen, maar het zorgt er ook voor dat je geen eens tijd hebt om je geld uit te geven.
- Zorg ervoor dat je aanslagen voor kortingen en toeslagen in orde zijn. Zo zorg je ervoor dat je geld waar je recht op hebt ook echt krijgt.
- Probeer boetes te vermijden. Vooral op het gebied van verkeersovertredingen kan dit een hoop schelen.
- Kijk kritisch naar je telefoonabonnement. Maak je wel gebruik van alles waarvoor je maandelijks betaald? Het kan voordeliger zijn om een losse telefoon met sim only te kopen. Ook zijn er alles-in-éénpakketten waar mobiele telefonie bij in is begrepen (zie punt 15).
Geef een antwoord