Aanbieders van producten en diensten bieden deze steeds vaker in een abonnementsvorm aan. Dat heeft voordelen voor hen, want door een abonnement zijn ze voor een bepaalde periode verzekerd van jouw klandizie. Bovendien zorgt een abonnement voor een gegarandeerde inkomstenstroom. Als consument is het ook prettig om producten en diensten via abonnementen af te nemen. De betaling verloopt maandelijks volledig automatisch, dus dat is heel gemakkelijk. Maar abonnementen kunnen ook een te zware last op je inkomsten leggen. Veel huishoudens hebben wel tien of meer abonnementen lopen en het totaal aan maandelijkse kosten kan behoorlijk oplopen. Zo hoog, dat die abonnementen aanvoelen als een molensteen om je nek.
Grip houden op de abonnementen
Bijna elk product is wel als abonnement te verkrijgen. Naast de bekende abonnementen voor mobiele telefonie, de krant en energie zijn er ook abonnementen voor sportclubs en fitnesscentra, goede doelen, milieuorganisaties, onderhoud van apparatuur, loterijen, etc. Als je bang bent dat het totaal aan abonnementen je financieel boven het hoofd groeit is het zaak goed op te letten of je nog wel nieuwe abonnementen moet afsluiten. In dit artikel geven we een aantal tips hoe je kunt voorkomen dat je de grip op de abonnementen verliest.
Heb je dat nieuwe abonnement wel nodig?
Bij een abonnement ga je een financiële verplichting aan. Daar moet je goed over nadenken. Maak dus bij elk nieuw abonnement voor jezelf de afweging of het financiële voordeel en het gemak opwegen tegen de kosten. Besef, dat je bij een eenmaal afgesloten overeenkomst elke maand moet betalen, ook als dat financieel even niet uitkomt. Het geeft ook inzicht als de kosten worden omgerekend naar het bedrag dat je per jaar kwijt bent aan dat abonnement. Enkele tientjes per maand lijkt niet zoveel, maar in een jaar gaat het om een flink bedrag. Het is goed om dat voorafgaand aan het afsluiten uit te rekenen en er even bij stil te staan.
Bij twijfel kun je je de volgende vragen stellen. Wil je wel vastzitten aan een abonnement met een lange looptijd? Is er de mogelijkheid van een proefabonnement en zo ja, hoe lang kun je daar gebruik van maken? Gaat het om een abonnement met een beperkte looptijd of wordt het telkens stilzwijgend verlengd? Kan en wil je de maandelijkse kosten betalen? Hoe verloopt de maandelijkse incasso en is de datum waarop dat bedrag worden afgeschreven te wijzigen?
Als je hulp nodig hebt om te bepalen of je de abonnementskosten wel kunt betalen zijn er op internet handige hulpmiddelen te vinden. Daarop kun je invullen welke abonnementen je hebt, wat ze kosten en wanneer het bedrag wordt afgeschreven. Je krijgt dan snel inzicht in hoeveel je maandelijks aan abonnementen kwijt bent. Er zijn ook tools waarmee wordt berekend wat het percentage is van je inkomen dat je maandelijks uitgeeft aan abonnementen.
Houd een goede administratie bij
Bij elk abonnement dat je afsluit ga je verplichtingen aan. Wat die verplichtingen zijn wordt uitgebreid beschreven in een contract. Bij elk abonnement worden andere voorwaarden gehanteerd. Zorg er daarom voor dat je een overzicht maakt van de overeenkomsten waar je mee akkoord bent gegaan. Je kunt dat overzicht digitaal maken, maar een papieren overzicht werkt net zo goed. Zo’n overzicht is ook handig om zogenaamde ‘slapende contracten’ te vinden. Dat zijn abonnementen die telkens automatisch worden verlengd, maar waar je nauwelijks gebruik van maakt.
Abonnementen beëindigen
Het beëindigen van abonnementen is soms erg ingewikkeld. Bedrijven doen vaak veel moeite om het zo lastig mogelijk te maken om een abonnement op te zeggen. Dat doen ze door lastig taalgebruik, waardoor je soms met iets anders akkoord gaat dan je bedoelt. De meeste verwarring ontstaat over het verlengen en beëindigen van de overeenkomst. Bij een automatische of stilzwijgende verlenging wordt het contract verlengd zonder dat er contact is tussen de beide partijen. Veel abonnementhouders weten niet dat een overeenkomst na die verlenging op elk moment mag worden opgezegd, met een opzegtermijn van een maand.
Een automatische verlenging is iets anders dan een nieuwe aanbieding. Als je een abonnement hebt afgesloten voor een vaste periode van een jaar, zit je daaraan vast. Als het bedrijf jou na dat jaar een nieuwe aanbieding doet, weer voor een jaar, dan zit je daar weer de volledige contractperiode aan vast. Hoe het bij jouw abonnementen precies is geregeld kun je terugvinden in de overeenkomst. Bij elke nieuwe aanbieding krijg je een nieuwe overeenkomst thuis gestuurd. Vergeet niet de overeenkomsten die verlopen zijn op tijd te verwijderen. Anders loop je de kans dat je na een aantal jaren door de bomen het bos niet meer ziet.
Als je een abonnement wilt opzeggen is het verstandig om de datum waarop het eindigt in je agenda in de smartphone te zetten. Stuur daarvan twee maanden voor de beëindiging alvast een melding. Dan ben je nog ruim op tijd om de richtlijnen voor het opzeggen op te zoeken. Als je een abonnement beëindigt volgens de aanwijzingen op de overeenkomst moet dat geen problemen opleveren. Het allerbelangrijkste is dat je het opzeggen niet te laat doet, want dan bestaat de kans dat je contract stilzwijgend is verlengd.
Geef een antwoord