Bezuinigen op je boodschappen kan heel eenvoudig, zonder dat je hierdoor minder te eten hebt.
Tips voor bij de boodschappen
- Ga niet te vaak naar de supermarkt. Zo voorkom je dat je extraatjes gaat kopen die je eigenlijk niet van plan was te halen. Een traktatie mag zo nu en dan, maar maak er geen traditie van.
- Ga slechts één keer per week boodschappen doen en haal dan alles voor de hele week. Doe dit dan ook alleen zonder kinderen en ga naar een grote supermarkt die alles op voorraad heeft. Zo ben je meteen in één keer klaar.
- Spreek je met vrienden af, doe dat dan bij iemand thuis. Goedkoper omdat je niet in verleiding komt een taartje bij het koffiehuis te nemen en het is ook gezelliger voor jou, je vrienden en de kinderen.
- Maak een boodschappenlijstje en houd je hier ook aan. Probeer hiermee aanbiedingen die je niet nodig hebt te vermijden.
- Vergelijk de prijzen. Dit kun je doen door op internet te zoeken naar de prijzen van een product en deze in de winkel zelf te vergelijken.
- Aanbiedingen die niet op je boodschappenlijstje staan kun je afslaan, maar producten die je wel nodig hebt kun je hier wel voor kopen. Vaak worden duurdere merken voor stapelkorting (1 + 1 gratis) aangeboden, waardoor ze zelfs goedkoper zijn dan huismerken zonder korting. Maak hier dus gebruik van.
- Weet van tevoren wat je wilt gaan maken en koop hierop je boodschappen. Zo voorkom je dat eten blijft staan.
- Haal verse producten dezelfde dag. Dit kan bij de supermarkt op de hoek, waar je misschien niet je hele weekboodschappen haalt.
- Ga winkelen met een volle maag. Dit voorkomt impulsaankopen omdat je te erge trek hebt.
- Maak gebruik van scanners. Steeds meer winkels bieden deze bij de ingang aan. Met de scanner zie je meteen wat de prijs van een product is en kun je op zoek naar goedkopere alternatieven.
- Blader reclamefolders door en koop producten die in de aanbieding zijn en je op voorraad kunt houden. Zo hoef je nooit mis te grijpen. De meeste supermarkten bieden hun folders ook aan via een app.
- Kinderen kunnen lastige eters zijn. Laat ze daarom veel verschillende dingen proeven, zodat ze authentieke smaken leren herkennen en waarderen.
- Word creatief met je voorraden. Probeer producten die je in je koelkast hebt liggen op te maken door ze met elkaar te combineren. Zo kom je er misschien wel achter dat risotto met doperwtjes eigenlijk hartstikke lekker is.
- Mocht je niet ’s avonds thuis zijn voor het eten, zorg er dan voor dat er de avond ervoor al gekookt is en dat dit eten meegenomen kan worden. Zo kun je dit eventueel koud opeten en hoef je geen eten te halen.
- Zelfs op kokend water kun je besparen. Gebruik bijvoorbeeld water uit de waterkoker om je pasta mee te koken. Gebruik je wel gewoon het gasfornuis, doe dan een deksel op de pan om de hitte niet te laten ontsnappen.
- Als je tijd hebt, kun je je eten van het vuur afhalen en nog even laten doorgaren. Wordt het even lekker door en je hebt minder stookkosten.
- Durf te spelen met ingrediënten. Maak gebruik van alternatieven en varieer met wat je normaal door je maaltijd stopt.
- Vlees is meestal het duurste ingrediënt van je eten. Probeer daarom vleeswaren te gebruiken ter vervangen. Denk hierbij aan kipfilet in wraps of salami in pasta.
- Daarop aanvullend, je kunt ook gebruikmaken van (goedkopere) vleesvervangers. Denk hierbij aan kikkererwten en tofu, maar ook eieren/
- Je hebt ook houdbare vleesproducten in blik. Die kun je ook gebruiken nadat je met vers vlees hebt gekookt.
- Koop grootverpakking en deel deze in per gebruikshoeveelheid. Zo heb je voor meerdere dagen vlees en het vlees dat je nu niet gebruikt kun je in de vriezer bewaren.
- Diepvriesgroenten zijn meestal goedkoper dan de versafdeling. En gek genoeg zijn deze vaak ook verser, omdat de groente op de versafdeling er vaak al even ligt, terwijl diepvriesgroente meestal direct wordt ingevroren.
- Diepvriesgroenten zijn ook ideaal voor baby’s en kleine kinderen. Alles is los ingevroren, waardoor je zelf kunt spelen met de hoeveelheid en je toch een goede mix hebt.
- Heb altijd een pak bladerdeeg in huis. Dit kun je gebruiken om van restjes bijvoorbeeld een lekkere quiche te maken. Bespaart geld en je hoeft geen eten weg te gooien.
- Kook een grote maaltijd en vries een deel in. Mocht je dan een keer geen zin hebben om te koken, dan kun je dit opwarmen.
- Restanten kun je bewaren in plastic bakjes. Niet alleen ideaal wanneer je even niet wil koken, maar ook als je je kind een alternatieve maaltijd moet bieden omdat je zelf iets eet dat die ‘niet mag’.
- Maak zoveel mogelijk zelf, ook als het gaat om babyvoeding. Zelf groenten pureren is goedkoper (en lekkerder) dan de voorgemaakte potjes.
- Koop schoonmaak- en verzorgingsmiddelen in grote verpakkingen met meerdere flesjes.
- Cadeautjes zijn leuk, maar als je bruikbare cadeautjes geeft zijn ze ook nog eens handig.
- Tot slot kunnen cadeautjes vaak niet bederven. Koop er daarom meer tegelijk en bewaar deze bijvoorbeeld op zolder. Zo heb je altijd iets om te kunnen geven.
Geef een antwoord