De energiemarkt
Op dit moment is de energiemarkt een vrije markt: iedereen kan zijn eigen energieleverancier kiezen.
Dit is niet altijd zo geweest. Pas op 1 juli 2004 heeft de overheid de Nederlandse energiemarkt geliberaliseerd, op aanraden van de Europese Unie. De EU streeft namelijk een ‘vrij verkeer van kapitaal, diensten, goederen en mensen’ na in de EU-landen.
Energieleveranciers
DELTA
DONG
E.ON
Electrabel
Eneco
energiedirect.nl
Essent
Greenchoice
Nederlandse Energie Maatschappij
Nuon
Oxxio
RWE
Keuzevrijheid en concurrentie
Maar wat is nu eigenlijk de meerwaarde van een vrije energiemarkt? Er zijn twee belangrijke voordelen:
Keuzevrijheid
Een vrije markt geeft de consument keuzevrijheid: hij kiest zelf bij welke leverancier hij zijn energie afneemt. Bijvoorbeeld aan de hand van een prijsvergelijking van energie. Zo kan hij een aanbieder kiezen die bij hem past.
Concurrentie
Ook stimuleert een vrije markt concurrentie tussen de verschillende aanbieders. Elke leverancier moet namelijk zijn best doen om klanten aan te trekken en te behouden. Bijvoorbeeld door zijn service te verbeteren of te stunten met prijzen. En dat is natuurlijk weer goed voor de consument.
Toezicht op de markt
Om ervoor te zorgen dat de energiemarkt echt een vrije markt blijft, heeft het Ministerie van Economische Zaken de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) opdracht gegeven om toezicht te houden. De NMa heeft daarom de Energiekamer opgericht, die in de gaten houdt of de energiebedrijven de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet naleven.
Een greep uit de werkzaamheden van de Energiekamer:
Vaststellen van de maximumtarieven voor netbeheerders
Controleren of er prijsafspraken worden gemaakt
Bepalen of nieuwe partijen een vergunning krijgen
Naar de website van de Energiekamer
De markt & jij
De energiemarkt is heel divers. Er zijn veel verschillende energieleveranciers, variërend van grote nationale bedrijven tot kleine lokale aanbieders. Elke partij is anders. De één specialiseert zich bijvoorbeeld in groene stroom, zoals Greenchoice, terwijl de ander zijn prijzen laag houdt door alleen online te werken, zoals energiedirect.nl. Zo is er voor ieder wat wils.
Zelf energie vergelijken
Het nadeel van het grote aantal energieleveranciers is dat het energieprijzen vergelijken knap lastig maakt. Er zijn zo veel aanbieders, die bovendien elk weer verschillende contracten aanbieden, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.
Wat wil je liever: vaste of variabele tarieven? En kies je voor een jaarcontract, of stel je jouw tarief vast voor vijf jaar? Allemaal keuzes, die de drempel om over te stappen naar een goedkopere aanbieder hoog maken.
Vergelijkingswebsites
Om de keuze voor een (andere) energieleverancier makkelijker te maken, zijn er vergelijkingswebsites ontwikkeld. Deze geven meteen inzicht in wat voor jou de voordeligste aanbieder is, op basis van je adresgegevens en verbruik. Maar let op, want niet elke vergelijkingswebsite is onafhankelijk. Zo krijg je soms een vertekend beeld. Het is daarom belangrijk om kritisch te blijven: niet alleen op je energieleverancier, maar ook op de vergelijkingswebsite die je gebruikt!