Zakgeld is een geldbedrag voor kleine dagelijkse uitgaven dat financieel niet-draagkrachtigen ontvangen van de persoon of instantie onder wiens of wier zorg zij vallen, meestal op reguliere basis. De naam zakgeld heeft vanouds betrekking op een aantal munten die men in de broekzak heeft.
Uit onderzoekt blijkt dat kinderen gemiddeld rond de € 26,- per maand aan zakgeld krijgen. In het overzicht hieronder staat per leeftijd wat kinderen in Nederland gemiddeld aan zakgeld krijgen. Dit overzicht kan je gebruiken als richtlijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het mag altijd iets meer of minder zijn, net wat uitkomt.
Een paar euro’s per week is voldoende als er speelgoed en snoep van gekocht mag worden.
Vanaf welke leeftijd geef ik zakgeld?
Volgens het Nibud krijgt 82% van de kinderen in Nederland tussen de 8 en 9 jaar oud zakgeld. Het is op die leeftijd een waardevolle manier om te leren omgaan met geld. Als een kind ongeveer 6 jaar oud is en de verschillende munten kan herkennen is het een mooie leeftijd om te beginnen met het geven van zakgeld. Wanneer ze voor het eerst zakgeld krijgen hebben ze meestal de neiging om dit direct uit te geven. Dit doen ze omdat ze waarschijnlijk het ritueel ”uitgeven” vaker hebben zien gebeuren, bijvoorbeeld toen ze meegingen met het doen van boodschappen. Naarmate kinderen ouder worden gaan ze steeds meer het besef van geld krijgen. Dat wil nog niet zeggen dat ze beginnen met sparen, maar ze begrijpen het wel steeds beter.
Spelregels zakgeld
Om het jezelf en je kind wat makkelijker te maken is het verstandig om van tevoren wat spelregels door te nemen met elkaar. Zo weet je als ouders zeker dat het zakgeld niet op gaat aan onnozele dingen en dan weet je kind ook waar hij of zij aan toe is.
Geef een reactie