Energierekening onder de loep
Aan het eind van elk jaar valt de energierekening op de mat. Je kijkt natuurlijk meteen naar het eindsaldo onderaan de pagina. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe dat bedrag is opgebouwd? Grote kans van niet: vaak is de energierekening daarvoor veel te ingewikkeld. Wij helpen je graag een handje. Daarom geven wij hier uitleg over alle posten op de rekening.
De energierekening is opgedeeld in twee delen: stroom en gas. Deze twee delen zijn op hun beurt weer gesplitst in drie belangrijke kostenposten:
Leveringskosten
Belasting
Netbeheerderskosten
Energierekening
Leveringskosten
De leveringskosten zijn de kosten die de energieleverancier rekent voor haar diensten. Ze bestaan uit:
gebruikskosten: leveringstarief × verbruik
vastrecht
Gebruikskosten
De energieleverancier vermenigvuldigt het leveringstarief met je energieverbruik om tot jouw totale gebruikskosten te komen. Het leveringstarief is de prijs die je betaalt per kilowattuur (kWh) stroom en kubieke meter (m³) gas.
Het leveringstarief voor gas is verschillend per gasregio. Nederland bestaat uit tien gasregio’s. Hoe verder je van Slochteren (Groningen) woont, waar de Nederlandse gasbel zit, hoe hoger de regiotoeslag.
Vastrecht
Zowel voor stroom als voor gas rekent de energieleverancier vastrecht. Dit is een starttarief; een soort ‘abonnementskosten’. Meestal gaat het om enkele euro’s per maand. Het vastrecht dekt onder andere kosten als administratie en facturering.
Terug naar boven
Belasting
Energie is een dienst die wordt geleverd door commerciële bedrijven. Daarom betaal je er ook belasting over. De post ‘belasting’ op je rekening bestaat uit drie delen:
Energiebelasting
Btw
Belastingvermindering
Energiebelasting
De overheid heft belastingen over producten en diensten, waarvan ze vindt dat mensen er minder van zouden moeten gebruiken. Bijvoorbeeld omdat het ongezond voor je is, zoals sigaretten. Of omdat het slecht voor het milieu is. Energie is zo’n dienst. Daarom rekent de overheid energiebelasting. Daarmee probeert ze mensen te stimuleren zuiniger met stroom en gas om te gaan. Deze belasting is een vast bedrag per kWh stroom en m³ gas, dat de overheid elk jaar opnieuw vaststelt.
Btw
Net als bij andere producten en diensten, betaal je over energie 19% belasting toegevoegde waarde (btw). Dit is geregeld in de Wet op de omzetbelasting. De btw wordt gerekend over de totale verkoopprijs van energie. Je energieleverancier draagt de btw af aan de Belastingdienst.
Belastingvermindering (heffingskorting)
De overheid heft energiebelasting op energie, om je te stimuleren er zuiniger mee om te gaan. Maar de overheid vindt ook dat iedereen recht heeft op een minimumhoeveelheid stroom en gas, om te voorzien in je basisbehoeftes. Over deze hoeveelheid wordt daarom geen belasting geheven. Deze belastingvermindering wordt ook wel ‘heffingskorting’ genoemd. Dit is een vast bedrag per jaar per elektriciteitsaansluiting. Je energieleverancier verrekent de heffingskorting op je jaarrekening.
Terug naar boven
Netbeheerderskosten
In Nederland is er een splitsing tussen de levering en het transport van energie. Energieleveranciers houden zich bezig met de levering: zij produceren en/of verkopen energie aan de consument. Netbeheerders zorgen ervoor dat de energie naar jou thuis kan worden vervoerd. Zij zijn verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud van het energienet, plus het daadwerkelijke transport van de energie. Je kunt je eigen energieleverancier kiezen, maar niet je eigen netbeheerder: het ligt per regio vast welke partij daar het energienet beheert.
Verschillende kosten
De netbeheerders moeten kosten rekenen voor de diensten die zij leveren. De maximumtarieven die zij mogen vragen, worden elk jaar door de overheid vastgesteld. Op je energierekening staan deze netbeheerderskosten vaak nog uitgesplitst naar (onder andere) de volgende onderdelen:
transportkosten (of: ‘vastrecht transport’)
aansluitkosten (of: ‘vastrecht aansluiting’)
meetkosten (onderhoud meter en opname meterstanden)